اولکامیز- آخرین قسمت گفتگوی اختصای سایت اولکامیز با فعال سیاسی - رسانه ای اصلاح طلب و رئیس حزب اتحاد ملت ایران در گنبد را با هم می خوانیم : سئوال: نظرتان در مورد محکومیت صادق زیبا کلام و غلام حسین کرباسچی که اخیرا توسط دادگاه اعلام شده چیست؟
پاسخ: این بزرگواران دلسوزان کشور هستند. به زندان رفتن آنها جز ضرر و خسران هیچ چیز دیگری نیست. چون قوه قضائیه ایران سیاسی است انسان به کار درست آنها هم شک می کند. اگر قوه قضائیه ایران دور سیاست را خط نگیرد همیشه گرفتار بحران مشروعیت و تصمیم گیری خواهد بود. رییس قوه ی قضائیه مانند رهبر یک سیاسی سخنرانی وموضع گیری می کند این کاربزرگترین عیب است. معیار برای این قوه باید قانون، عدالت، انصاف و بی طرفی باشد.
❇️سئوال: تحلیل های عباس عبدی را بیشتر می پسندید یا صادق زیبا کلام را؟
پاسخ: این دو برزگوار با اینکه رابطه شان خیلی خوب نیست. ولی در دیگاه سیاسی اختلاف اندکی دارند. مشابهت هایشان بیشتر از تفاوتهایشان است. اما به نظرم نظرات عبدی دقیقتر است چون ایشان حوادث سال 88 را شش ماه جلوتر تشخیص داده و به رهبران وقت جبهه مشارکت طی نامه ای هشدار داده بود. پیروز این میدان شما نیستید حاکمیت تصمیم گرفته است که احمدی نژاد دو باره رییس جمهور شود. این پیش بینی درست از آب در آمد. در سال 84 هم به هاشمی رفسنجانی نامه نوشته بود در مرحله دوم شکست می خورید. چون شما مظهر حاکمیت وناکامیها معرفی می شوید. بهتر است به نفع کروبی کنار بروید چون این اتهام به کروبی کمتر می چسبد.
❇️سئوال: فلسفه را بیشتر می پسندید یا عرفان را؟
پاسخ: هردو خوب هستند. البته فلسفه بیشتر به درد سیاست می خورد تا عرفان. چون عرفان را نمی شود وارد سیاست کرد چون درعرفان چون و چرا معنا ندارد پیر تنها اطاعت می خواهد. عرفان مملو از راز، سِر، حیرت و عشق و سرگشتگی و دلدادگی است. اما فلسفه چنین نیست. فلسفه سرتا پا استدلال، برهان و نظم است. تناقض در علم و فلسفه جایی ندارد. اما برای عرفان عیب نیست چون عرفان دنبال ایجاد سیستم نیست. اما علم و فلسفه دنبال نظم وایجاد سیستم هستند تا مشکلات جامعه را حل بکنند. فلسفه بیشتر با عقل و مغز و ذهن انسانها کار دارد اما عرفان با دل.
❇️سئوال: اهل تحقیق هستید یا تقلید؟
پاسخ: من اهل تحقیق هستم. اما انسان تا زمانیکه خود به یک شخصیت مستقل تبدیل نشود و به یک رشته علمی تسلط نسبی پیدا نکند مقلد هم هست.
❇️سئوال: بازرگان را می پسندید یا شریعتی را؟
پاسخ: من چون همه آثار این برزگان را نخوانده ام نمی توانم قضاوت بکنم.
سئوال: انقلاب را می پسندید یا اصلاحات را؟
پاسخ: اصلاحات را می پسندم.
❇️سئوال: رضا شاه عملکرد بهتری داشت یا فرزندش محمد رضا پهلوی ؟
پاسخ: در عین اینکه این دو نفر دیکتاتور بودند ولی عملکرد اقصادیشان خیلی بد نبوده است. چون تاریخ ایران عصر پهلویها را نخوانده ام دقیق نمی شود قضاوت کرد. اگر با جمهوری اسلامی مقایسه شود عمل کرد رژیم پهلوی دوم از جمهوری اسلامی بهتر بوده است. چون رشد اقصادی ایران از سال 42 تا 52 به مدت ده سال سالانه به طور متوسط 14 درصد بوده است. تورم در این مدت در مجموعه ده سال فقط 25 درصد بوده است. این در دنیا بی نظیر بوده است. اما آزادیهای سیاسی جمهوری اسلامی بیشتر از زمان رژیم شاه است. چون همه در این نظام قابل انتقاد هستند. چون از رهبری هم انتقاد می شود.
❇️سئوال: خاتمی یا رفسنجانی؟
پاسخ: عمل کرد خاتمی بهتر از رفسنجانی بود. چون در زمان خاتمی رشد قتصادی به طور متوسط نزدیک 5 درصد بود.
❇️سئوال : عقل یا عشق؟
پاسخ: عقل بهتر است. اما شناخت عشقی شامل همه نمی شود. آن مختص عارفان. به همین دلیل هم تعداد عارفان در دنیا خیلی زیاد نیست. گرچه تعداد فیلسوفان هم زیاد نیست ولی ازعارفان بیشتر است.
❇️ سئوال - دیدگاه شما در باره مولوی عبدالحمید چیست؟ آیا میتوان او را رهبر اهل سنت ایران نامید؟
پاسخ - مولوی عبدالحمید یکی از روحانیون برجسته اهل سنت است. او نظرات خود را صریح و شفاف می گوید. مواضع سیاسی اصلاح طلبانه دارد و منتقد حکومت و دولت است. بیش از دیگران نیازهای اهل سنت را بیان می کند. بله ایشان را می شود به عنوان یکی از رهبران شجاع اهل سنت نامید که با حکومت درد دل می کند که تبعیض و بی عدالتی را از روی اهل سنت بردارد . . . . .
❇️ سئوال - در باره دکتر جلالی زاده فعال سیاسی شاخص قوم کرد چه نظری دارید ؟
پاسخ - در مورد جلالی زاده نظر من مثبت است او علاوه بر کار سیاسی اصلاح طلبانه کار تشکیلاتی و حزبی هم می کند و عضو شورای مرکزی یکی از احزاب اصلاح طلب سراسری است که بسیار مهم می باشد. هنوز هیچیک از نمایندگان ترکمن در مجلس شورای اسلامی چنین رویکردی برای فعالیت سیاسی نداشته اند. چون آنها بعد از نمایندگی بیشتر دنبال پست و مقام و منصب هستند نه کسب تجربه ی کار تشکیلاتی و حزبی. در صورتیکه ماهم علاوه بر کارسیاسی نیاز به کار تشکیلاتی هم داریم تا با عضویت دراحزاب سراسری کشوری یاد بگیریم
❇️سئوال - از مولوی گرگیج امام جمعه اهل سنت آزادشهر بگویید ؟
پاسخ - در مورد مولوی گرگیچ هم باید بگویم او یک روحانی شجاع و نترس و در عین حال سنتی است. و رگه هایی از روشنفکری در سخنرانیهایش دیده نمی شود یا من خبر ندارم. آدم روشنفکر هیچ وقت ازسنگسار حمایت نمی کند. اما رگه هایی از روشنفکری در سخنان مولوی عبدالحمید گاهی اوقات دیده می شود. در مجموع بلوچها چه نمایندگان سیاسیشان چه روحانیونشان در بیان حقیقت دینی و مذهبی و سیاسی از ترکمنها جلوترند.
❇️ سئوال - چرا در بین ترکمنها شخصیت هایی همچون جلالی زاده و مولوی عبدالحمید هنوز ظهور نکرده است ؟
پاسخ - در مورد سئوال سوم باید بگویم:بدنه ی ترکمنها اصلاح طلب هستند اما شخصیتهایشان بسیار محافظه کارند. آنها از سیاست فقط مقام و منصب و پست را می فهمند. اگر اصلاح طلب هم باشند حاضر به پرداخن هزینه نیستند. اصلاح طلبی نوعی حقیقت طلبی و بیان حقیقت هم هست. اما نظارت استصوابی ریشه ی آنرا خشکانده است.
❇️ سئوال - آینده را چگونه می بینید ؟
پاسخ - در مورد آینده هم در عین نا امیدی و یاس و دلمردگی از اتفاقات جدید بسیار امیدوار هستم. چون برای حکومت غیر از اصلاحات راه دیگری وجود ندارد. خدا کند قبل از عمیقتر شدن بحرانها راه را برای اصلاحات و تغییرات باز کند.
❇️سئوال: کدامیک را بیشتر ترجیح می دهید ؟ نوشتن یا سخن گفتن؟
پاسخ: برای من نوشتن راحتتر از سخن گفتن است چون در سخن گفتن حضور ذهنی قوی لازم است که من ازاین نعمت کمتر برخوردارم.
❇️سئوال: سنت یا تجدد؟
پاسخ: تجدد بهتراست ولی سنت را نمی شود نادیده گرفت. تجدد بهتر است به تدریج و نامحسوس از درون شهر سنت عبور کند و بدون بحران جامعه را جلو ببرد.
❇️سئوال: تعریف شما از زندگی چیست؟
پاسخ: زندگی یعنی ناخواسته به دنیا آمدن و آرزو های دور و دراز داشتن. البته زندگی برای خوردن نیست خوردن برای زندگی است.
❇️سئوال: اصلاح طلب واقعی کیست؟
پاسخ: اصلاح طلب واقعی کسی است که جلوی انقلاب را بگیرد تا ساختارها خُرد نشود. با اصلاحات ساختاری با هزینه ی کم سود زیادی به مملکت برساند. حاکمان را با تدبیر و اندیشه ازخواب خوش و شیرین قدرت بیدار کند.
❇️سئوال: آیا به فکر جاودانگی و ماندگاری هستید؟
پاسخ: بله. انسان اگر بتواند چیز خیلی مهم و منحصر بفردی از خود به یادگار بگذارد می تواند جاویدان شود. ولی این از عهده افراد عادی معمولی مانند ما خارج است.
❇️سئوال: یک سئوال قدیمی که بیشتر موضوع انشا بوده ، علم بهتر است یا ثروت ؟
پاسخ: علم بهتر است. اگر انسان سخاوتمند باشد توانگری هم بد نیست. اما انسان نباید اسیر پول شود.
❇️سئوال: قدرت جهان غرب به چیست؟
پاسخ: علم. فردوسی می گوید: توانا بود هر که دانا بود. علم همه چیز تقدیم می کند اگر درست استفاده شود.
❇️سئوال: قدرت جهان شرق به چیست؟
پاسخ: قدرت جهان شرق هم چنین است با غرب تفاوتی ندارد.
❇️سئوال: قدرت انسان به چیست؟
پاسخ: قدرت انسان هم به عقل و علم و دانش و تدبیر و سیاست و کیاست اوست. با هزینه ی کم کار بزرگ انجام دهد. یا هزینه فایده تناسب داشته باشد.
❇️ سئوال: آرزویت در سال جدید چیست؟
پاسخ: آرزویم در سال جدید سلامتی و سر بلندی ملت های ایران و جهان است. به جای مرگ به یکدیگر درود بفرستند.
❇️سئوال: سخن ناگفته ای اگر دارید بفرمایید ؟
پاسخ: مگر سخن ناگفته گذاشته اید با این همه سئوال . فکر می کنم پاسخ به این سئوالها ده ساعت طول کشید. اگر سئوال ها کمتر بود می توانستم به برخی سئوالها جواب مفصلتری بدهم. به هرحال از لطف و توجه تان ممنون.29/12/1396
گفتگو گننده : لطیف ایزدی خبرنگار و مدیر سایت اولکامیز / اسفند ماه سال 96 @ulkamizcom
ارسال نظر به عنوان مهمان